24-01-07

::Een wervelwind van noten::

heavenly hazel van D.E

 

kolkt in je kop.

 

DEHeavenly Hazel (recept van DE)

koffierecept  1 persoon.

 

 

 

-60 ml.koffie (1 klein kopje)

-20 ml.hazalnootsiroop (1,5 el)

-60 ml. hete, volle melk

-geklopte slagroom

-nougatine

Bereidingswijze:

Giet de hazelnootsiroop in een grote kop. Schenk de verse koffie er al roerend bij.Voeg vervolgens de hete melk toe.

Top het geheel af me een flinke lepel slagroom en bestrooi het met nougatine.

Duizelingwekkend lekker!

 

Gepost door m@ri@n in recepten

05-03-06

Aperitiefje op zondag.

NA Indian River

Schil 1 mango en doe het vruchtvlees in de centrifuge.

Meng met het sap van 2 sinaasappelen en voeg er een mespuntje vers geraspte gember bij.

Opdienen met ijsblokjes.

 

Nog een aangebame zondag, bloggroetjes van Marian.

Gepost door m@ri@n in recepten

08-02-06

Winterse bonensoep

 

 

 

 

Met dank aan Theresa voor de foto.

Klik hierop voor vergroting.

 

 

 

 

Ingrediënten: (Afhankelijk van de grootte van de soeppot)

 

ü      1 pakje gedroogde bonen (witte)

ü      Gerookt spek in een stuk

ü      4 spareribs met wat vlees eraan in stukken van 5 cm laten hakken bij de slager

ü      Porei

ü      Witte selder

ü      Knolselder

ü      Enkele worteltjes

ü      Blik gepelde tomoaten, of

ü      Enkele verse tomaten (ontveld), of

ü      Een blikje tomatenpuree

ü      Uien

ü      2 blokjes vleesbouillon

ü      1 blokje groentebouillon

ü      4 teentjes look

ü      Aardappeltjes vastkokend

ü      Tijm, laurier, peterselie, marjolein

ü      Vers gemalen witte en zwarte peper

ü      Zout (voorzichtig het spek kan al zout zijn)

ü      Platte peterselie of bieslookpijpjes voor de garnering

ü      Toastbrood met kruidenboter

 

 

Bereidingswijze:

 

1.      De nacht voordien was je de bonen en zet ze in een kom volledig onder water plus nog 3 cm erboven , laat dit een ganse nacht weken.

2.      Snij het gerookt spek in blokje van 2 cm.

3.      Was de groeten grondig, laat uitlekken en snij blokje van 1 cm. Pel de uien en het look. Wacht met de aardappelen anders zullen ze zwart worden. Deze voeg je pas de laatste 10 min. erbij, ze mogen niet plat koken.

4.      Doe de bonen met het weekwater in een soeppot, voeg er de ribjes en het spek toe. Breng dit tot het kookpunt en schuim grondig af. Dit laat je zo’n 2 uur op een zacht vuur trekken. Voeg er nu wel al de kruiden toe zoals tijm, laurier,....peper en zout.

5.      Na die 2 uur voeg je alle groenten toe behalve de tomaten en de aardappelen. Laat dit een 15 min. goed doorkoken, daarna de blokjes aardappelen en de laatste 5 min. de tomaten toevoegen.

6.      Proeven en zien of je moet bijkruiden.

7.      Serveer de soep in het bord, dien op met wat fijn gehakte peterselie of bieslook en geef er een geroosterd toastje bij met kruidenboter.

 

Eens de voorbereidingen zijn gedaan heb je er geen werk.

Deze soep smaakt ’s anderedaags nog beter dan is alles goed doortrokken.

 

Dit is een heerlijk verwarmende soep, smakelijk!!!!

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in recepten

19-11-05

Winterkostje.

Zuurkool kan je op verschillende wijze klaar maken...zelf maak ik vaak in de winterdag een zuurkoolschotel met gehakt en dan in de oven....gemakkelijk om al een dag van te voren klaar te maken.

 

Maar het recept dat Theresa mij laatst toe stuurde is ook heerlijk en kan ik zeker niet nalaten op hier te posten....ook mede omdat het de winter in gaat en zuurkool voor de liefhebbers toch een heerlijke winterkost is.

Het recept zuurkool met gehakt is dan weer eens voor een andere keer.

 

 

 

ZUURKOOL OP Z'N POOLS

 

Vermits de zuurkool toch een 1 ½ tot 2 uur moet opstaan maak is steeds 2 ½ kg en de rest vries ik in dat gaat prima zonder verlies van smaak.

Het beste maak je de zuurkool minstens 1 dag op voorhand klaar zodat deze goed kan doortrekken van alle gebruikte ingrediënten.

 

Ingrediënten:

 

3 soeplepels reuzel (liefst met brokjes spek en uien)

1 ½ kg gerookt spek in een stuk

700 gr. Uien

2 bokalen knakworstjes op water of 2 dozen Zwan knakworsten

witte en zwarte peperbolletjes

ongeveer 10 jeneverbessen

2 kleine blaadjes laurier, indien je verse gebruikt is 1 genoeg (smaak is veel sterker)

2 ½ kg (liefst verse) zuurkool – uit dozen gaat ook
1 blokje groente bouillon

1 blokje rundsbouillon

½ tot 1 liter water

 

Bereidingswijze:

1.      Neem de zuurkool doe deze in een diepe kom en haal ze uiteen met 2 vorken.

2.      Schil de uien en snij ze in schijven.

3.      Snij het spek in repen van ongeveer 4cm en daarna nogmaals in blokjes van 2 à 3 cm.

4.      Open de bokalen met de knakworsten of de dozen.

5.      Neem een grote pot en laat de reuzel eerst op een zacht vuurtje smelten, indien hij bijna gesmolten is mag je de temperatuur verhogen. Voorzichtig dat de brokjes niet zwart worden.

6.      Voeg nu de spekblokken toe en roer regelmatig, deze mogen mooi bruin worden.

7.      Daarna voeg je de uien toe, goed doormengen en de uien van alle kanten laten aanbakken. Ze mogen ook licht gekleurd zijn.

8.      Voeg een deel van de zuurkool toe en meng reeds met het spek en de uien die in de pot zijn, dit doe je zo verder tot heel de zuurkool is opgebruikt.

9.      Doe nu enkel het vocht van de knakworsten erbij en eventueel wat water, de zuurkool moet voor de helft in het vocht staan. De kruiden mogen erbij, de blokjes, peperbolletjes, jenever-bessen, laurierblaadjes, opnieuw nog eens goed doorroeren en op een zacht vuur 1 ½ tot 2 uur laten pruttelen.
Vergeet niet eens te proeven of je moet bijkruiden en regelmatig doormengen zodat het niet aankoekt. Indien nodig wat water toevoegen.

10.  Laat een ganse nacht staan en rusten.

11.  ’s Anderendaags de zuurkool opwarmen en op het laatste ogenblik de knakworsten eronder mengen.

12.  Heerlijk hierbij is een smeuïge aardappelpuree in de oven overbakken met chapelure.

 

 

TIP:     Voor degene die dit wensen kan je ook op het laatste ogenblik voor het opdienen een

            rookworst in de zuurkool doen en deze goed laten opwarmen.

Geef er wat mosterd bij.
            Sommige mensen vinden de smaak te zuur dan kan je de zuurkool wat spoelen in water, alhoewel je dan al het goede eruit spoelt. Smaken verschillen.

 

Lekker winterkostje !!!!

 

 

SMAKELIJK !!!!

 

 

Theresa,


Gepost door m@ri@n in recepten

11-11-05

Snoepjes van sierfruit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SNOEPJES VAN SIERFRUIT

 

Sierappeltjes, malusappeltjes zijn niet alleen prachtig om te zien, u kunt er ook heerlijke bonbons van maken.

 

  • Benodigdheden:
    450 Malusappeltjes (bv. John Downy) gaaf en rijp met steeltjes
    125 g suiker (of suikersiroop)
  •  ½ liter brandewijn (soort Cognac) of rum (bruine of witte)
  • Chocolade (puur of melk)
  • Zakje nougatinekruimels (te koop in warenhuis bij versieringen voor bakprodukten) wordt ook op ijs gebruikt

 

JE KAN DE BONBONS PAS NA EEN HALF JAAR MAKEN – DUS PAS NA 6 MAANDEN

 

Werkwijze:

1.      Was de appeltjes maar laat de steeltjes eraan. Laat wat uitlekken.

2.      Doe de appeltjes met de steeltjes, samen met de suiker en de brandewijn (of rum) in een (weck)fles of pot.

3.      Keer de fles of de pot de eerste week regelmatig om zodat de suiker volledig oplost. (Wanneer U suikersiroop gebruikt – verhouding 4 eetlepels water op 125 g – hoeft U de pot niet om te keren).

4.      Bewaar de pot gedurende 6 maanden op een droge, koele plek.

5.      Na 6 maanden zijn de appels voldoende doortrokken en kunt U bonbons maken.

6.      Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de chocolade goed door.

7.      Haal de appeltjes uit de pot, laat goed afdruipen, droog ze even met keukenpapier af en dompel dan de appeltjes helemaal onder. Trek ze er aan het steeltje uit en laat ze op bakpapier drogen. Bestrooi ze zolang de chocolade nog nat is met de nougatinekruimels.

8.      Na 6 maanden geduld wordt U wachten beloond met heerlijke chocolade bonbons.

 

SMAKELIJK!!!!!

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in recepten

20-10-05

Pompoensoep

Met het oog op haloween...maakte Theresa een prachtige pompoenpop (zie foto) en maakte ook nog een heerlijke pompoensoep.
Er ligt ook nog een prachtig bloemstukje en een schitterende oogstafel klaar voor op onze tuinblog. Wegens gebrek aan tijd voor op dit moment, zal dat voor vanavond of morgen zijn.
 
Hieronder het recept voor de pompoensoep, nog een fijne dag.
 
Groetjes van Marian.
***************
 

POMPOENSOEP

 

Ingrediënten:

  •  750 gr pompoen
  • 3 uien
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout
  • 250 gr wortelen
  • Gedroogde en verse basilicum
  • 2 dozen gepelde tomaten van 450 gr.
  • 1 builtje gekookte rijst van 125 gr
  • 2 liter kippebouillon
  • 1 groente bouillon blokje
  • klontje boter
  • klein potje slagroom

 

Bereiding:

 

1.      Schil de pompoen en verwijder de pitten en snij hem in blokjes.

2.      Schil de wortelen en de ui en snij deze eveneens in kleine stukken.

3.      Laat het klontje boter smelten en voeg er de uien, pompoen en wortel toe, het geheel even laten aanbakken en dan blussen met de kippebouillon.

4.      Voeg het groentebouillonblokje, gedroogde basilicum, zout en vers gemalen peper toe. Het geheel zal na zo’n 20’ gaar zijn. Op dat ogenblik doe je er de gepelde tomaten en laat het geheel nog zo’n 10’ goed doorkoken.

5.      Ondertussen zet je water op met een kruidenblokje laat het water koken en voeg dan het zakje met rijst. Laat gaar koken en uitlekken.

6.      Mix de soep en proeven of je nog moet bijkruiden. Moest ze te dik zijn kan je wat gekookt water toevoegen.

7.      Was de verse basilicum en snipper hem heel fijn.

8.      Doe de basilicum in de soepkom en voeg de room erbij. Warm de soep nogmaals goed door en voeg dan het rijst toe. Schep de soep in de soepkom.

 

 

Smakelijk!!! Dit is een lekker helloween soepje.

 

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in recepten

21-04-05

Broccollisoep met spekjes

Ingrediënten:

  • 500 gr Broccolli
  • een beetje maagzout (dit om de broccolli mooi groen te houden)
  • 2 dikke ajuinen
  • 3 teentjes look
  • 2 stelen van de prei (enkel het wit)
  • 4 stengeltjes witte selder
  • 1 takje lavas (ook selderstruik of maggiplant genoemd)
  • 2 liter kippenfonds (of kippeblokjes en water)
  • 2 eetlepels vloeibare solo of een klontje bakboter
  • 1 potje Danone O % Cholesterol room
  • 3 eetlepels Boursin Cuisine (look en kruiden)
  • 250 g gerookt spek
  • Zwarte peper (liefst vers gemalen)
    Werkwijze:

 

1.      Snij van de broccollibloempjes van de stammetjes af en hou zeker zo’n 20 kleine roosjes apart, de rest klein snijden. De broccollistammetjes schillen en ook in stukjes snijden. Kort in een vergiet wassen en laten uitlekken.
De 20 overgebleven roosjes doe je even in een beetje gesmolten boter in een pan, goed omkeren en een beetje water toevoegen en een beetje maagzout toevoegen. Geen deksel op de pan doen.

2.      Spek in blokjes snijden en kort in heel weinig boter wat uitbakken. Spek op een keukenpapier leggen en goed laten uitlekken.

3.      Schil de uien en snij ze in grove stukken, pel het look en druk het plat met het lemmet van het mes en voeg dit bij de grof gesneden ui.

4.      Was de prei, selder en lavas, zorg ervoor dat er tussen de blaadjes geen zand meer is en snij deze groeten ook in grove stukken.

5.      Laat de boter smelten en doe alle fijngesneden groenten in de kookpot, overstrooi ook hier met een beetje maagzout en laat alles rondom goed uitzweten. Roer goed zodat niets aanbakt.

6.      Na een paar minuten voegt ge de kippenfonds toe en goed wat vers gemalen peper. Laat alles zo’n 20’ garen op een zacht vuur nadat het gekookt heeft. Proeven en eventueel wat bijkruiden, pas op met zout want het spek is ook al wat gezouten.

7.      Neem de soep van het vuur en mix de soep fijn.

8.      Doe de spekblokjes, de boursin en de Cholesterolvrije room bij de soep en laat ze nog even doorwarmen. Indien nodig nog een laatste maal op smaak brengen  Voeg de overgebleven broccolliroosje bij de soep en dien deze zo warm mogelijk op (Liefst in verwarmde borden)

Eet smakelijk!!!

 

Theresa


Gepost door m@ri@n in recepten