13-05-06

PAARDEBLOEM siroop

Deze siroop is bloedzuiverend, verlicht jicht en reuma en gaat voorjaarsmoeheid tegen, helpt bij nier- en galstenen.In de 16de eeuw noemde men de Paardebloem “Kruid voor de darmen”. Voor de raadgevingen van het plukken zie Paardebloem gelei. 

Ingrediënten: q       400 Paardebloemhoofdjes
q            2 Sinaasappels
q            2 Citroenen
q            1,5  liter water
q       500 gr suiker voor 1 liter vocht. 
q     NeteldoekBereiding:1.     Doe de bloempjes in een kookpot en voeg het water en het sap van de sinaasappels en citroenen toe en laat het geheel zachtjes koken zo’n 30’.

2.     Filter het geheel in de neteldoek, pers goed uit.

3.     Kook nu 1 liter vocht samen met 500 gr witte suiker tot de suiker opgelost is en even goed heeft doorgekookt.

4.     Vul de siroop kokend heet in glazen flesjes met schroefdeksel of in kleine confituur bokaaltjes en sluit dadelijk af.

 TIPS:
q        Het is misschien beter om in kleine confituurbokaaltjes te vullen dan heb je altijd verse siroop, na gebruik in de koelkast zetten.

q        Deze siroop is een lekkernij voor kinderen met een beetje bronwater, soort limonade.

q      Een paar lepeltjes in wat witte wijn is een heerlijk aperitief.

q       Op een lekker vanille ijsje als sausje. 

Gezonde lekkernij uit een potje en als je het zelf gemaakt hebt smaakt het eens zo lekker.
Aan de slag. 
Theresa,

Gepost door m@ri@n in confituur

PAARDEBLOEM GELEI

Gezondheid in een potje.

Pluk de bloemhoofdjes het beste nadat de ochtenddauw is opgedroogd en als de zon schijnt, dit is zo rond 11.00h dan zijn de meeldraden van de bloempjes goed open en je zal je een bedwelmde geur vaststellen. Pluk aub wel in een weide waar je zeker bent dat er niet gesproeid is en zeker niet langs een weg waar veel wagens langs komen. Het geheel vraagt wat werk maar je wordt ook beloond met een heerlijke goudgele gelei die ook nog eens je gezondheid ten goede komt. 
De beschrijving van de siroop zal ik U apart geven. 
 

Ingrediënten:
 
q      
400 Paardebloemhoofdjes
q      
    4 Sinaasappels
q      
    2 Citroenen
q      
    2 liter water
q      
Pec
q       1 kg suiker op 1 liter vocht of 500 gr indien je pec voor minder suiker gebruikt.
 
Neteldoek 
 

Bereiding:
 
1.    
Kijk de bloemhoofdjes goed na op eventuele beestjes, zoals: spinnen, kevertjes, oorwormen.

2.    
Doe de paardebloemhoofdjes in een kom (zonder te wassen), voeg 2 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen. Laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een ganse nacht goed doortrekken.

3.    
’s Anderendaags doe je het geheel in een kookpot en laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30’ en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
Zeker niet te lang anders wordt het geheel bitter.

4.    
Na de 30’ giet je het geheel af door de neteldoek en laat goed uitlekken, indien de brei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit.

5.     Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pec toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1’ goed doorkoken en vul dadelijk
in bokaaltjes met schroefdeksel.

6.     Laat de bokaaltjes afkoelen je zult de deksels horen klikken en dit wil zeggen dat ze zich vastgezogen hebben. 
Ik had van 800 bloemhoofdjes, 3 liter sap.

TIPS:
  
Heb je wat sap over dan kan je deze invriezen en indien je de volgende keer nog eens confituur maakt deze terug gebruiken.

Deze gelei kan gebruikt worden in verschillende sausjes of in een vinaigrette als basis.

 Smakelijk en vooral een goede gezondheid!!!! Theresa,

Gepost door m@ri@n in confituur

19-09-05

Rozenconfituur à la Theresa

Mij werd al eens gevraagt hoe confituur te maken van rozenblaadjes, doch ik had hier geen ondervinding mee en kon het recept dan ook niet plaatsen.

Maar Theresa is een veelzijdige vrouw en heeft ons haar recept gestuurd, nu kunnen we aan de slag.

Neem geen rozenblaadjes van rozen die bespoten zijn, want wij zouden niet willen dat iemand ziek zou worden van deze heerlijke rozenblaadjes confituur.

Theresa en ik wensen jullie dan ook veel succes met het maken van deze confituur.

Groetjes van Marian.

*******************************

Ingrediënten:

  •        500 g geurende rozenblaadjes (mogen wel niet besproeid zijn tegen luizen of zo)
  • Sap van 3 citroenen (eerst proeven of je geen bittere erbij hebt)
  • 1 liter water
  • Neteldoek
  • Ongeveer 10 frambozen
  • 2 zakjes pec voor minder suiker (geel/groen pakje)
  • 1 kg kristalsuiker
  • 1 flinke borrel Dolfi Bosaardbeienlikeur
  • kleine potjes met schroefdeksel

    Bereiding:

1.      De rozenblaadjes plukken rond de middag als de rozen mooi open zijn (wel geen verwelkte rozen nemen) en deze wat in de zon staan hebben een heerlijk aroma.De blaadjes goed nazien of er geen ongedierte in zit.

2.      De blaadjes in reepjes snijden in een grote schotel leggen en met 2 uitgeperste citroenen bedruppelen, goed mengen met de handen, een keukenhanddoek erover leggen en nog een ganse nacht lang laten staan. Tussendoor totdat je slapen gaat regelmatig eens omdraaien.

3.      ’s Anderendaags de blaadjes samen met het water en de frambozen in een pan aan de kook brengen, even goed laten doorkoken en dan door een zeef laten uitdruppelen waarin een neteldoek gelegd is. Op het einde goed het laatste vocht eruitpersen.

4.      Het kookvocht afmeten (ik had 1 liter 200 vocht over) en aan de hand van deze hoeveelheid de pec hoeveelheid en suiker aanpassen. (In de doosjes binnenin heb je een lijst die U kan helpen).

5.      Het vocht in een zuivere pan opzetten en de laatste citroen uitpersen, het sap zeven, en bij het vocht voegen.

6.      Het vocht goed aan de kook brengen en de pakjes pec erinstrooien, indien het opnieuw kookt de suiker toevoegen, opnieuw aan de kook brengen en indien nodig een beetje afschuimen, nu de borrel bosaardbeitje toevoegen, wel opletten want deze confituur mag maar 1 minuut tenhoogst doorkoken.

7.      De pot van het vuur nemen en dadelijk in kleine potjes met schroefdeksel vullen, dus kokend heet. Dadelijk afsluiten en laten rusten.

8.      Deze confituur kan je ook gebruiken om in de winter in een wildsaus te verwerken of om het bij ijs te serveren. 

TIP:Ik heb de rode rozen Dame de Coeur gebruikt en een paar Queen Elisabeth. Voor de potjes gebruik ik de kleine glazen slagroompotjes. 
Smakelijk!!!Theresa,

Gepost door m@ri@n in confituur