23-01-07

Kruimelvlaai

Benodigdheden:
 
 
Deeg voor een springvom (doorsnede 26 cm)
 
 
150  gr. bloem
 1 1/2 afgestreken theelepel
          Dr. Oetker Bakpoeder "Backin"
   65   gr. suiker
    1    zakje Dr. oetker vanille suiker
    1    mes puntje zout
    2    eetlepels water
 75 gr. boter of margarine
   1     afgesteken eetlepel bloem voor de deegrand.

 
 
Om te beleggen:
 
 
1 zakje Dr. Oetker Puddingpoeder
            Vanille creme
 50 gr. suiker
 1/2 liter melk

 
 
Om te bestrooien:
 
 
150gr. bloem
 125 gr. suiker
 1 zakje Dr. oetker Vanille suiker
 125 gr. boter of margarine

 
 
De bloem en het "Backin" worden gemengd en op een deegplank gezeefd. Men drukt in het
 midden een kuiltje; de suiker, de vanille suiker, het zout en het water worden hier in gedaan en
 met een deel van de bloem tot een dikke massa verwerkt.
 Daar bovenop legt men de in stukjes gesneden, koude boter of margarine, bestrooit deze met
 bloem, drukt dit alles tot een bal ineen en kneed van het midden uit alle ingrediënten tot een
 glad deeg.
 Mocht het deeg kleven, dan zet men het een poosje op een koele plaats. Ruim 2/3 deel van het
 deeg rolt men op de niet ingevette bodem van de springvorm uit.
 De rest van het deeg kneedt men onder toevoeging van de afgestreken eetlepel bloem en
 maakt dan een rol ter dikte van een vinger, welke als rand op de deegbodem wordt gelegd en
 zo aangedrukt, dat deze rand ca. 3 cm. hoog wordt.
 
 
Om te beleggen:worden het puddingpoeder en de suiker met 6 eetlepels van de melk tot een
 glad papje aangemaakt; de overige melk wordt aan de kook gebracht.
 Zodra deze kookt, neemt men ze van het vuur, roert er het papje doorheen en kookt dit nog
 enige male op.
 Om te voorkomen dat op de pudding een vel komt, roert men er tijdens het afkoelen af en toe
 door.
 De afgekoelde pudding schept men op het deeg en strijkt deze gelijkmatig uit
 
 
Om te bestrooien:
zeeft men de bloem in een kom, voegt de suiker, de vanille-suiker en de
 stukjes gesneden, koude boter of margarine toe en verwerkt alles met de handen of 2 vorken
 tot een kruimige massa.
 Deze wordt gelijkmatig over de pudding verdeeld.
 Het rooster met de springvorm onder in de oven schuiven.
 
 
Baktijd: Voorverwarmen 10 min.

 en ca. 30 min. bakken op 200-225 °C.
 
 
Eet smakelijk!

Gepost door m@ri@n in bakken

25-08-06

MOKKATAART à la Theresa

Het deeg kan je het best 1 dag opvoorhand bakken

en dan ’s anderen-daags de taart garneren.

 

Benodigdheden:

q       Springvorm van Ø 26 cm                                     

q       Boter om de vorm in de smeren                            

q       Paneermeel                                                                

q       6 eiwitten                                                                  

q       6 soeplepels koud water (liefst uit de koelkast)                 

q       225 g fijne suiker

q       2 pakjes vanillesuiker

q       6 dooiers

q       150 g gewone bloem

q         75 g maïzena

q       1 ½ koffielepel bakpoeder

q       Aardbeienconfituur

q       Bols Abricot (Abrikozen likeur)

q       Amandelschilfers

q       Tandenstokers

 

Mokka crème

4 hele eieren

200 g. fijne suiker

2 pakjes roomboter

1 soeplepel oploskoffie

 

Bereidingswijze:

 

Springvorm met een beetje gesmolten boter goed insmeren,

met paneermeel bestrooien, het overschot uit de vorm kloppen.

De springvorm tot het vullen in de koelkast zetten.

Oven voorverwarmen op 180°.

Amandelschilfers laten roosteren in een vlaaivorm onder de gril

(goed opletten want op een paar minuten zijn ze goed – dus erbij blijven.

 

1. De eiwitten met het koude water zeer stijf slaan tot er pieken ontstaan en je de pot kan omkeren zonder dat het eiwit eruit valt.

 

2. Suiker en daarna de vanillesuiker toevoegen en de dooiers één voor één eronder mengen.

 

3. Zeef de bloem, maïzena en het bakpoeder.

 

4. Nu geen mixer meer gebruiken, het bloemmengsel voorzichtig onder spatelen, niet meer roeren, enkel opheffen.

 

5. Springvorm vullen, glad strijken van boven en met een mes zo’n 1 centimeter in het deeg duwen en rondom een kring trekken.  Hierdoor zal je taart geen teut bovenop vormen en mooi gelijk omhoog gaan en niet barsten.


6. In het midden van de oven schuiven en op 180° ongeveer 45’ bakken, het eerste half uur de oven nooit openen anders zal de taart ineenzakken. Na 40’ met een breinaald even testen of hij goed doorgebakken is, als er niets aan de naald kleeft is hij gaar. De oven uit doen en de taart nog 10’ laten staan met de oven open, daarna nog 5’ met de oven open.

 

7.  Taart uit de oven nemen en nog 10’ laten rusten en daarna ontvormen en op de rooster laten afkoelen.

 

Mokka crème:

 

1.      De gehele eieren in een kookpot doen met een dikke bodem, de eieren loskloppen en de suiker toevoegen.

2.      Nu op een heel laag vuur langzaam verwarmen, als je niet zeker bent of het te warm is, regelmatig de pot van het vuur afnemen anders zullen uw eieren stollen en dit is niet de bedoeling, we maken geen roerei. Dus heel goed roeren en dan zal je zien dat er wat schuim op komt en de suiker heel langzaam smelt, dit moet je bekomen dat je zo’n lopende vloeistof bekomt. Indien hij geklonterd is kan je er niets meer mee doen.

3.      Goed laten afkoelen.

4.      De oploskoffie met 1 koffielepel kokend water mengen en goed door elkaar roeren dan krijg je zo’n donkerbruine brei. Afkoelen laten.

5.      De boter (op kamertemperatuur) in stukjes snijden en daarna crémig roeren.

6.      Vermeng nu langzaam de afgekoelde eierbrei bij de boter, telkens maar een beetje eieren erbij doen goed roeren en verder doen.
Nog geen koffie bijdoen, dit gaan we daarna pas doen.

 

Garnering van de taart:

 

Om de taart te garneren neem je beter de onderkant van de taart daar deze in de vorm gezeten heeft is hij mooi gelijk van boven.

 

1.      Snij de taart 2 x door, zie dat je gelijke schijven bekomt. Steek nu van boven naar beneden 3 tandenstokers naar beneden toe. Dit is heel makkelijk om daarna de schijven terug op de juiste plaats op elkaar te stapelen.

2.      Leg 2 schijven opzij zodat je aan de onderste schijf kan en bedruppel deze met de likeur, niet te veel.
Smeer op de onderste schijf de aardbeienconfituur.

3.      Leg de volgende schijf erop, bedruppel opnieuw met likeur en smeer op deze schijf de botercréme. De volgende schijf er weer op leggen. Zie dat de tandenstokers van boven naar onder één lijn vormen. Nu kan je de tandenstokers verwijderen.

4.      Smeer de zijkanten van de taart in met de créme en bestrooi met de amandelschilfers.

5.      Plaats de taart op taartschotel. Besmeer nu de taart aan de bovenkant volledig met de crème.

6.      Doe nu bij de overgebleven crème het koffieextract volgens smaak, doe je er meer bij dan krijg je een sterkere mokka smaak. Dus voorzichtig eerst een beetje en daarna aanpassen naar eigen smaak.

7.      Neem de spuitzak en vul deze met de mokka créme en versier de taart naar believen.

 

 

TIP: Mocht je wat créme over hebben. Ik neem dan “Petite Beure” koekjes en spuit de rest op zo’n koekje en dek het toe met een ander. Zo kan je de rest goed opwerken en dit smaakt overheerlijk.

 

 

Wel lieve dames en heren, dit is een uitdaging en ik moet zeggen, tot nu toe heb ik altijd succes gehad met deze taart. Het is wel waar dat er wat werk aan is maar zonder werk ook geen lekkernijen.

 

Deze taart hoeft niet alleen als verjaardagstaart te dienen ook op een gewone zondag doet hij alle eer aan.

 

Smakelijk bij een lekker tasje koffie!!!

 

Theresa,

 



 

Gepost door m@ri@n in bakken

25-02-06

Citroencake

Ingrediënten:

 

ü      4 eieren

ü      250 g boter (mag niet koud zijn)

ü      250 g suiker

ü      250 g zelfrijzende bloem

ü      1 pakje vanillesuiker

ü      1 citroen (niet behandelde – GB heeft deze)

ü      een scheutje Rum

ü      een snuifje zout

ü      Boter om de tulband in te smeren (ik gebruik hiervoor Solo vloeibaar)

ü      Paneermeel

ü      Poedersuiker voor de garnering

 

 

Bereiding:

 

Tulband met boter insmeren en rondom bestrooien met paneermeel vergeet het middelste gedeelte niet. Zet nu de tulband in de frigo.

 

Oven voorverwarmen op 200° C

 

1.      Splits de eieren

2.      Citroen goed wassen met warm water en even over de tafel rollen (dan geven ze meer sap af), citroen schil afraspen tot aan het wit. Daarna de citroen uitpersen.

3.      Boter in de micro-golf in 20 à 30 seconden verwarmen.

4.      Boter met suiker, eigelen en het citroenschil raspsel goed mixen tot het wat bleker wordt.

5.      Ondertussen de eiwitten met een snuifje zout en het pakje vanillesuiker mixen totdat het heel stijf is en je de pot kunt omdraaien zonder dat het eruit valt, het eiwit moet echt pieken vertonen.

6.      Zeef de bloem en schep nu om en om een lepel geslagen eitwit en gezeefde bloem bij de botermassa, klop tot alles goed opgenomen is.

7.      Voeg nu het citroensap en het scheutje Rum toe.

8.      Tulband met deeg vullen en met een mes diep in het deeg steken en even rond gaan zodat het deeg later gelijkmatig zal rijzen.

9.      Steek de cake in de oven en verminder de temperatuur tot 180°C en laat de cake 45’ bakken. Eventueel aanpassen aan uw eigen oven.

10. HET EERSTE HALF UUR DE OVEN NOOIT OPENEN ANDERS ZAL UW CAKE INELKAAR STORTEN.

11.  Indien de gaartijd voorbij is, het vuur doven maar de cake eerst nog zo’n 10’ laten staan met het deurtje dicht. Na die 10’ de oven deur op een kiertje zetten en de cake nog laten rusten.

12.  Haal de cake uit de oven en uit de vorm en laat hem goed afkoelen.

13.  Zet de cake op een taartschotel en bestuif hem met poedersuiker.

 

 Zeer vlug klaar en iedereen zal er van snoepen naar hartelust.

 

 

 

 

 

 

 

TIP:

 

  ü   Je kan de cake ook garneren met een laagje glazuur en hierop kan je gesuikerde citroen schijfjes op plakken (deze snoepjes kan je bij de bakker kopen)

ü     Met een chocolade couverture.

ü      Snij een schijfje cake af en presenteer met een bolletjes vanilleijs en een chocolade saus.

 

Smakkelijk, misschien nog vlug even bakken voor een speciale gelegenheid.

Succes,

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in bakken

11-02-06

Perziktaart met amandelschilfers.

Deze taart smaakt niet alleen verrukkelijk, hij ziet er ook heel decoratief uit.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

 

ü      250 gr boter of margarine

ü      200 gr suiker

ü      snuifje zout

ü      6 eieren

ü      eventueel een beetje melk

ü      een scheutje Rum

ü      400 gr zelfrijzend bakmeel

ü         50 gr geschaafde amandelen

ü      2 blikken perziken op siroop, of
2 kg verse perziken

 

 

Bereidingswijze:

 

1.      Roer de boter romig met de suiker.

2.      Klop één voor één de gehele eieren erdoor.

3.      Zeef de bloem en meng dit eveneens door de massa, dien het snuifje zout toe, blijf roeren tot je een glad deeg bekomt. Voeg eventueel een beetje melk toe indien het deeg erg dik en vast is.

4.      Meng het scheutje Rum erdoor.

5.      Schenk het beslag op een ingevette en met paneermeel bestrooide bakplaat.

6.      Strooi de geschaafde amandelen over het deeg.

7.      Laat de perziken goed uitlekken (of schil en ontpit de verse perziken) en leg ze met de bolle kant naar boven in het beslag.

8.      Bak de plaatkoek in 40 min. goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 200° C voorzichtig dat het vuur niet te hoog staat. Iedereen kent zijn oven wel.

 

Zet de koffie maar klaar ik kom wel even langs.

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in bakken

03-02-06

Rozijnenbroodje

Afgelopen week kreeg ik een recept voor een rozijnenbroodje van Theresa en wilde dit gaan maken, maar nu waren de rozijntjes op en ben deze namiddag met het boodschappen doen....vergeten nieuwe mee te brengen...dus zal het bakken van dit broodje voor een andere dag zijn.

 

Maar wie alle ingrediënten in huis heeft en zin om zelf te bakken kan al vast beginnen, want ik ga het recept alvast op mijn blog plakken.

 

 

Ingrediënten:

 

ü      500 gr. bloem

ü        30 gr. gist

ü        80 gr. Suiker

ü      ¼ l melk

ü      2 koffielepeltjes zout

ü      1 eidooier

ü        80 gr. Boter

ü      150 gr. witte rozijnen

 

 

Werkwijze:

 

Zorg dat al uw ingrediënten op kamertemperatuur zijn, de boter moet goed mals zijn en het ei mag niet meer in de koelkast zijn.

Was de rozijnen in lauwwater en laat ze zo’n 10’ wellen, laten uitlekken en goed drogen met een keukenhanddoek. Dit kan je eventueel de dag voordien al doen.

 

1.      Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en brokkel hierin de gist fijn, strooi hierover 1 eetlepel suiker en een paar eetlepels lauwwarme melk. Roer hiervan een voordeegje met een beetje bloem. Laat dit mengsel 10’ rijzen op een warme plaats. Dek af met een keukenhanddoek.

2.      Indien het voordeeg goed gerezen is dan voeg je de rest van de suiker, melk, dooier, boter erbij. Het zout strooi je op de rand van de bloem, het zout mag voorlopig niet in aanraking komen met het gist anders zal uw deeg niet rijzen. Dus alles toevoegen behalve de rozijnen.

3.      Meng alles goed met de handen en neem het deeg uit de kom op een aanrecht met wat bloem bestrooid en kneed het deeg zeker zo’n 5’ totdat er blazen ontstaan en het deeg licht en soepel is. Dit kan je testen door je vinger diep in het deeg te steken en indien het deeg dadelijk terug naar boven komt is het goed. Het deeg mag ook niet meer aan de handen kleven. Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat het 30’ rijzen op een warme plaats.

4.      Neem het deeg uit de kom en druk het plat, strooi wat bloem over de rozijnen zodat ze goed droog zijn en kneed nu langzaam de rozijnen door het deeg. Nog zo’n 2’ goed doorkneden en in de ingeboterde vorm met bloem bestoven plaatsen.

5.      Prik met een vork wat gaatjes erin en snij met een mes een ruitvorm bovenop. Zet het brood afgedekt weg op een warme plaats en laat nu een laatste maal rijzen totdat het zeker boven de rand uitkomt – toch 2o à 30 ‘ geef het gewoon de tijd.

6.      Het laatste kwartier verwarm je de oven op 200°C en plaats een pyrex kommetje met water op de onderste richel.

7.      Verlaag de temp. Tot 180° en laat het broodje 40 à 50’ bakken. Wordt het brood van boven te donker kan je er altijd wat Alu- of bakpapier op leggen.

8.      Haal het brood uit de vorm en klop met de vuist op de achterkant van het brood, het moet hol klinken dan is uw brood gaar.

9.      Goed laten afkoelen.

 

Hierbij een tasje koffie en zo’n sneetje zelf gebakken rozijnen brood, ik kan u verzekeren het is lekkerder dan een stukje taart.

Begin alvast, met dit weer een heerlijkheid en vooral de geur in uw huis.

 

Smakelijk!!

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in bakken

07-12-05

Ontbijtkoek

 

Peperkoek recept.

Ingrediënten:

500 gram zelfrijzend bakmeel,

500 gram bruine suiker,

2 theelepels kaneel,

2 theelepels gemalen kruidnagelen,

2 theelepels gemalen nootmuskaat,

5 deciliter kokende melk.

 

Bereidingswijze:

 

Vet een cakeblik in met boter en bestrooi deze met bloem.

Doe alle ingrediënten in een kom en giet daar al roerend de kokende melk over.

Roer alles goed glad tot een mooi beslag.

Doe het beslag in de bakvorm en laat deze in een voorverwarmde oven van ongeveer 175° C in 1½ uur gaar worden.

Na het bakken meteen uit het blik halen om af te laten koelen.

Veel succes!

 

Gepost door m@ri@n in bakken

09-02-05

Appeltaart

In de vorige post zegt Willy, laat de verrassingskes maar komen.

Wel Willy hier voor u een verrassing (wel een virtuele, maar dat geeft niet hé, de bedoeling is goed) en dit omdat jij zo’n toffe gast bent, die altijd met een vrolijke noot op de blogs reageert.

 

Een APPELTAART

 

Zojuist gebakken, er is wel een stukje uit, want ik moest eerst proeven of het lekker was. Ik ga niet zomaar iets weggeven wat niet smaakt ;-)

En ik kan je garanderen, het is heerlijk. Het is een recept dat achter op het pak van het zelfrijzend bakmeel stond en wilde dat wel eens uit proberen.

 

Je hebt hiervoor nodig:

 

90 gr. zelfrijzend bakmeel

90 gr.suiker

3 eieren

2 appels

 

  1. Klop het eiwit tot sneeuw en meng dan de dooiers, suiker en bloem onder.
  2. Giet het deeg in de bakvorm, leg er de stukjes appel bovenop en bestrooi met kristalsuiker en wat kaneel.
  3. Zet 20 minuten in een oven op 200 °C ( Ik heb de oven wel even voorverwarmd)

 

 Eet smakelijk!


Gepost door m@ri@n in bakken