12-04-09

Paaseitjes

Cursus eitjes versieren - 09.04.09Benodigdheden:

1ste manier:
·         Witte eieren
·         Netjes van sinaasappels of ajuinen
·         Oude nylonkousen
·         Garen om af te binden
·         Veel uienschalen, zowel witte als rode
·         azijn
·         Blaadjes, bloempjes, takjes, gras, peterselieblaadjes, enz.…
·         Schaaltje met water
·         Keukendoekje in olie gedrenkt

2de manier:

·         Witte eieren
·         Crêpe papier in verschillende kleuren
·         Azijn, diep bord
·         Keukendoekje in olie gedrenkt

Werkwijze:


Twee Poolse heren hebben ons deze methode bijgebracht in de “Bolster”in Maasmechelen op 09.04.09.

1ste manier:

Netjes van uien bij houdenLeg de bloem erover en span de nylonkous erover1.      Neem de rauwe eieren en wikkel ze in  de netjes van de uien en maak vast met garen. (zie foto)

2.      Neem een rauw ei, maak een bloempje, gras of blaadje nat (water) en leg dit op het eitjeOude nylonkousen doen hun dienst(blijft beter liggen). Wikkel dadelijk een stuk nylonkous (16 op 16) er goed vast rond en maak boven vast met garen. (zie foto)

3.      Maak zo verschillende eitjes.

Bloemtakje en gras in de uischalen4.      Neem een laag uienschalen en giet er azijn over, goed mengen en daarna water bijvullen. Hierop komt al een eerste laag eitjes. Ga zo verder tot alle eitjes in de pot liggen. De Afbeelding van de nylonkous is ook nog te zienlaatste laag eitjes weer met uischalen beleggen en water bijdoen tot ze onder staan. Dus je hebt een laag uischalen met eieren erop, hierop weer uischalen en hierop eieren.

5.      Breng alles aan de kook, dan  nog zo’n 8 à 10 minuten laten koken.

Klaar om gekookt te worden6.      Haal de eieren uit de kookpot, laat ze even afkoelen.

7.      Blink ze op met een keukendoekje met wat olie op dan glanzen ze heerlijk.

8.      Spijtig genoeg heb ik geen foto gemaakt van de eieren met het netje. Deze waren eveneens prachtig.

Verpak de eitjes in crepe papier9.      2de manier:
Bij deze methode de eieren eerst koken.

10.  De kokend hete eieren uit de pot nemen en in een stukje crêpe papier inwikkelen zoals een karamel.

11.  Doop dit ingewikkeld ei in azijn en leg ze in een kom.

Resultaat van crepe papier eitjes12.  Doe zo verder voor dat alle eieren afgekoeld zijn. Hoe warmer hoe beter.
Leg zo alle eieren op elkaar, doordat het natte crêpe papier op de andere eieren zal doorsijpelen krijg je enorm mooie kleurschakeringen. (zie foto).

13.  Laat de eieren liggen tot ze volledig afgekoeld zijn in het papier. Hoe langer ze blijven liggen, hoe intenser de kleur zal zijn. Ontvouw het papier en blink de eieren op met het doekje met olie.

Te mooi om op te eten14.  Leg de eieren in een mooie schaal zodat je ze kunt blijven bewonderen.

15.  Eigenlijk spijtig om ze op te eten.

TIP:
Met bruine eieren lukt het niet zo goed.

Indien de eieren hard gekookt zijn kan je de eieren over jaren bewaren. Ze zullen gewoon uitdrogen.
Sommige eieren is bewezen zijn al meer dan 20 jaar oud en nog steeds zeer mooi gebleven.

Smakelijk!

Theresa,

Gepost door m@ri@n in creatief met Theresa

De commentaren zijn gesloten.