25-08-06

MOKKATAART à la Theresa

Het deeg kan je het best 1 dag opvoorhand bakken

en dan ’s anderen-daags de taart garneren.

 

Benodigdheden:

q       Springvorm van Ø 26 cm                                     

q       Boter om de vorm in de smeren                            

q       Paneermeel                                                                

q       6 eiwitten                                                                  

q       6 soeplepels koud water (liefst uit de koelkast)                 

q       225 g fijne suiker

q       2 pakjes vanillesuiker

q       6 dooiers

q       150 g gewone bloem

q         75 g maïzena

q       1 ½ koffielepel bakpoeder

q       Aardbeienconfituur

q       Bols Abricot (Abrikozen likeur)

q       Amandelschilfers

q       Tandenstokers

 

Mokka crème

4 hele eieren

200 g. fijne suiker

2 pakjes roomboter

1 soeplepel oploskoffie

 

Bereidingswijze:

 

Springvorm met een beetje gesmolten boter goed insmeren,

met paneermeel bestrooien, het overschot uit de vorm kloppen.

De springvorm tot het vullen in de koelkast zetten.

Oven voorverwarmen op 180°.

Amandelschilfers laten roosteren in een vlaaivorm onder de gril

(goed opletten want op een paar minuten zijn ze goed – dus erbij blijven.

 

1. De eiwitten met het koude water zeer stijf slaan tot er pieken ontstaan en je de pot kan omkeren zonder dat het eiwit eruit valt.

 

2. Suiker en daarna de vanillesuiker toevoegen en de dooiers één voor één eronder mengen.

 

3. Zeef de bloem, maïzena en het bakpoeder.

 

4. Nu geen mixer meer gebruiken, het bloemmengsel voorzichtig onder spatelen, niet meer roeren, enkel opheffen.

 

5. Springvorm vullen, glad strijken van boven en met een mes zo’n 1 centimeter in het deeg duwen en rondom een kring trekken.  Hierdoor zal je taart geen teut bovenop vormen en mooi gelijk omhoog gaan en niet barsten.


6. In het midden van de oven schuiven en op 180° ongeveer 45’ bakken, het eerste half uur de oven nooit openen anders zal de taart ineenzakken. Na 40’ met een breinaald even testen of hij goed doorgebakken is, als er niets aan de naald kleeft is hij gaar. De oven uit doen en de taart nog 10’ laten staan met de oven open, daarna nog 5’ met de oven open.

 

7.  Taart uit de oven nemen en nog 10’ laten rusten en daarna ontvormen en op de rooster laten afkoelen.

 

Mokka crème:

 

1.      De gehele eieren in een kookpot doen met een dikke bodem, de eieren loskloppen en de suiker toevoegen.

2.      Nu op een heel laag vuur langzaam verwarmen, als je niet zeker bent of het te warm is, regelmatig de pot van het vuur afnemen anders zullen uw eieren stollen en dit is niet de bedoeling, we maken geen roerei. Dus heel goed roeren en dan zal je zien dat er wat schuim op komt en de suiker heel langzaam smelt, dit moet je bekomen dat je zo’n lopende vloeistof bekomt. Indien hij geklonterd is kan je er niets meer mee doen.

3.      Goed laten afkoelen.

4.      De oploskoffie met 1 koffielepel kokend water mengen en goed door elkaar roeren dan krijg je zo’n donkerbruine brei. Afkoelen laten.

5.      De boter (op kamertemperatuur) in stukjes snijden en daarna crémig roeren.

6.      Vermeng nu langzaam de afgekoelde eierbrei bij de boter, telkens maar een beetje eieren erbij doen goed roeren en verder doen.
Nog geen koffie bijdoen, dit gaan we daarna pas doen.

 

Garnering van de taart:

 

Om de taart te garneren neem je beter de onderkant van de taart daar deze in de vorm gezeten heeft is hij mooi gelijk van boven.

 

1.      Snij de taart 2 x door, zie dat je gelijke schijven bekomt. Steek nu van boven naar beneden 3 tandenstokers naar beneden toe. Dit is heel makkelijk om daarna de schijven terug op de juiste plaats op elkaar te stapelen.

2.      Leg 2 schijven opzij zodat je aan de onderste schijf kan en bedruppel deze met de likeur, niet te veel.
Smeer op de onderste schijf de aardbeienconfituur.

3.      Leg de volgende schijf erop, bedruppel opnieuw met likeur en smeer op deze schijf de botercréme. De volgende schijf er weer op leggen. Zie dat de tandenstokers van boven naar onder één lijn vormen. Nu kan je de tandenstokers verwijderen.

4.      Smeer de zijkanten van de taart in met de créme en bestrooi met de amandelschilfers.

5.      Plaats de taart op taartschotel. Besmeer nu de taart aan de bovenkant volledig met de crème.

6.      Doe nu bij de overgebleven crème het koffieextract volgens smaak, doe je er meer bij dan krijg je een sterkere mokka smaak. Dus voorzichtig eerst een beetje en daarna aanpassen naar eigen smaak.

7.      Neem de spuitzak en vul deze met de mokka créme en versier de taart naar believen.

 

 

TIP: Mocht je wat créme over hebben. Ik neem dan “Petite Beure” koekjes en spuit de rest op zo’n koekje en dek het toe met een ander. Zo kan je de rest goed opwerken en dit smaakt overheerlijk.

 

 

Wel lieve dames en heren, dit is een uitdaging en ik moet zeggen, tot nu toe heb ik altijd succes gehad met deze taart. Het is wel waar dat er wat werk aan is maar zonder werk ook geen lekkernijen.

 

Deze taart hoeft niet alleen als verjaardagstaart te dienen ook op een gewone zondag doet hij alle eer aan.

 

Smakelijk bij een lekker tasje koffie!!!

 

Theresa,

 



 

Gepost door m@ri@n in bakken

De commentaren zijn gesloten.