13-05-06

PAARDEBLOEM GELEI

Gezondheid in een potje.

Pluk de bloemhoofdjes het beste nadat de ochtenddauw is opgedroogd en als de zon schijnt, dit is zo rond 11.00h dan zijn de meeldraden van de bloempjes goed open en je zal je een bedwelmde geur vaststellen. Pluk aub wel in een weide waar je zeker bent dat er niet gesproeid is en zeker niet langs een weg waar veel wagens langs komen. Het geheel vraagt wat werk maar je wordt ook beloond met een heerlijke goudgele gelei die ook nog eens je gezondheid ten goede komt. 
De beschrijving van de siroop zal ik U apart geven. 
 

Ingrediënten:
 
q      
400 Paardebloemhoofdjes
q      
    4 Sinaasappels
q      
    2 Citroenen
q      
    2 liter water
q      
Pec
q       1 kg suiker op 1 liter vocht of 500 gr indien je pec voor minder suiker gebruikt.
 
Neteldoek 
 

Bereiding:
 
1.    
Kijk de bloemhoofdjes goed na op eventuele beestjes, zoals: spinnen, kevertjes, oorwormen.

2.    
Doe de paardebloemhoofdjes in een kom (zonder te wassen), voeg 2 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen. Laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een ganse nacht goed doortrekken.

3.    
’s Anderendaags doe je het geheel in een kookpot en laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30’ en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
Zeker niet te lang anders wordt het geheel bitter.

4.    
Na de 30’ giet je het geheel af door de neteldoek en laat goed uitlekken, indien de brei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit.

5.     Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pec toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1’ goed doorkoken en vul dadelijk
in bokaaltjes met schroefdeksel.

6.     Laat de bokaaltjes afkoelen je zult de deksels horen klikken en dit wil zeggen dat ze zich vastgezogen hebben. 
Ik had van 800 bloemhoofdjes, 3 liter sap.

TIPS:
  
Heb je wat sap over dan kan je deze invriezen en indien je de volgende keer nog eens confituur maakt deze terug gebruiken.

Deze gelei kan gebruikt worden in verschillende sausjes of in een vinaigrette als basis.

 Smakelijk en vooral een goede gezondheid!!!! Theresa,

Gepost door m@ri@n in confituur

De commentaren zijn gesloten.