25-02-06

Citroencake

Ingrediënten:

 

ü      4 eieren

ü      250 g boter (mag niet koud zijn)

ü      250 g suiker

ü      250 g zelfrijzende bloem

ü      1 pakje vanillesuiker

ü      1 citroen (niet behandelde – GB heeft deze)

ü      een scheutje Rum

ü      een snuifje zout

ü      Boter om de tulband in te smeren (ik gebruik hiervoor Solo vloeibaar)

ü      Paneermeel

ü      Poedersuiker voor de garnering

 

 

Bereiding:

 

Tulband met boter insmeren en rondom bestrooien met paneermeel vergeet het middelste gedeelte niet. Zet nu de tulband in de frigo.

 

Oven voorverwarmen op 200° C

 

1.      Splits de eieren

2.      Citroen goed wassen met warm water en even over de tafel rollen (dan geven ze meer sap af), citroen schil afraspen tot aan het wit. Daarna de citroen uitpersen.

3.      Boter in de micro-golf in 20 à 30 seconden verwarmen.

4.      Boter met suiker, eigelen en het citroenschil raspsel goed mixen tot het wat bleker wordt.

5.      Ondertussen de eiwitten met een snuifje zout en het pakje vanillesuiker mixen totdat het heel stijf is en je de pot kunt omdraaien zonder dat het eruit valt, het eiwit moet echt pieken vertonen.

6.      Zeef de bloem en schep nu om en om een lepel geslagen eitwit en gezeefde bloem bij de botermassa, klop tot alles goed opgenomen is.

7.      Voeg nu het citroensap en het scheutje Rum toe.

8.      Tulband met deeg vullen en met een mes diep in het deeg steken en even rond gaan zodat het deeg later gelijkmatig zal rijzen.

9.      Steek de cake in de oven en verminder de temperatuur tot 180°C en laat de cake 45’ bakken. Eventueel aanpassen aan uw eigen oven.

10. HET EERSTE HALF UUR DE OVEN NOOIT OPENEN ANDERS ZAL UW CAKE INELKAAR STORTEN.

11.  Indien de gaartijd voorbij is, het vuur doven maar de cake eerst nog zo’n 10’ laten staan met het deurtje dicht. Na die 10’ de oven deur op een kiertje zetten en de cake nog laten rusten.

12.  Haal de cake uit de oven en uit de vorm en laat hem goed afkoelen.

13.  Zet de cake op een taartschotel en bestuif hem met poedersuiker.

 

 Zeer vlug klaar en iedereen zal er van snoepen naar hartelust.

 

 

 

 

 

 

 

TIP:

 

  ü   Je kan de cake ook garneren met een laagje glazuur en hierop kan je gesuikerde citroen schijfjes op plakken (deze snoepjes kan je bij de bakker kopen)

ü     Met een chocolade couverture.

ü      Snij een schijfje cake af en presenteer met een bolletjes vanilleijs en een chocolade saus.

 

Smakkelijk, misschien nog vlug even bakken voor een speciale gelegenheid.

Succes,

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in bakken

De commentaren zijn gesloten.