08-02-06

Winterse bonensoep

 

 

 

 

Met dank aan Theresa voor de foto.

Klik hierop voor vergroting.

 

 

 

 

Ingrediënten: (Afhankelijk van de grootte van de soeppot)

 

ü      1 pakje gedroogde bonen (witte)

ü      Gerookt spek in een stuk

ü      4 spareribs met wat vlees eraan in stukken van 5 cm laten hakken bij de slager

ü      Porei

ü      Witte selder

ü      Knolselder

ü      Enkele worteltjes

ü      Blik gepelde tomoaten, of

ü      Enkele verse tomaten (ontveld), of

ü      Een blikje tomatenpuree

ü      Uien

ü      2 blokjes vleesbouillon

ü      1 blokje groentebouillon

ü      4 teentjes look

ü      Aardappeltjes vastkokend

ü      Tijm, laurier, peterselie, marjolein

ü      Vers gemalen witte en zwarte peper

ü      Zout (voorzichtig het spek kan al zout zijn)

ü      Platte peterselie of bieslookpijpjes voor de garnering

ü      Toastbrood met kruidenboter

 

 

Bereidingswijze:

 

1.      De nacht voordien was je de bonen en zet ze in een kom volledig onder water plus nog 3 cm erboven , laat dit een ganse nacht weken.

2.      Snij het gerookt spek in blokje van 2 cm.

3.      Was de groeten grondig, laat uitlekken en snij blokje van 1 cm. Pel de uien en het look. Wacht met de aardappelen anders zullen ze zwart worden. Deze voeg je pas de laatste 10 min. erbij, ze mogen niet plat koken.

4.      Doe de bonen met het weekwater in een soeppot, voeg er de ribjes en het spek toe. Breng dit tot het kookpunt en schuim grondig af. Dit laat je zo’n 2 uur op een zacht vuur trekken. Voeg er nu wel al de kruiden toe zoals tijm, laurier,....peper en zout.

5.      Na die 2 uur voeg je alle groenten toe behalve de tomaten en de aardappelen. Laat dit een 15 min. goed doorkoken, daarna de blokjes aardappelen en de laatste 5 min. de tomaten toevoegen.

6.      Proeven en zien of je moet bijkruiden.

7.      Serveer de soep in het bord, dien op met wat fijn gehakte peterselie of bieslook en geef er een geroosterd toastje bij met kruidenboter.

 

Eens de voorbereidingen zijn gedaan heb je er geen werk.

Deze soep smaakt ’s anderedaags nog beter dan is alles goed doortrokken.

 

Dit is een heerlijk verwarmende soep, smakelijk!!!!

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in recepten

De commentaren zijn gesloten.