03-02-06

Rozijnenbroodje

Afgelopen week kreeg ik een recept voor een rozijnenbroodje van Theresa en wilde dit gaan maken, maar nu waren de rozijntjes op en ben deze namiddag met het boodschappen doen....vergeten nieuwe mee te brengen...dus zal het bakken van dit broodje voor een andere dag zijn.

 

Maar wie alle ingrediënten in huis heeft en zin om zelf te bakken kan al vast beginnen, want ik ga het recept alvast op mijn blog plakken.

 

 

Ingrediënten:

 

ü      500 gr. bloem

ü        30 gr. gist

ü        80 gr. Suiker

ü      ¼ l melk

ü      2 koffielepeltjes zout

ü      1 eidooier

ü        80 gr. Boter

ü      150 gr. witte rozijnen

 

 

Werkwijze:

 

Zorg dat al uw ingrediënten op kamertemperatuur zijn, de boter moet goed mals zijn en het ei mag niet meer in de koelkast zijn.

Was de rozijnen in lauwwater en laat ze zo’n 10’ wellen, laten uitlekken en goed drogen met een keukenhanddoek. Dit kan je eventueel de dag voordien al doen.

 

1.      Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en brokkel hierin de gist fijn, strooi hierover 1 eetlepel suiker en een paar eetlepels lauwwarme melk. Roer hiervan een voordeegje met een beetje bloem. Laat dit mengsel 10’ rijzen op een warme plaats. Dek af met een keukenhanddoek.

2.      Indien het voordeeg goed gerezen is dan voeg je de rest van de suiker, melk, dooier, boter erbij. Het zout strooi je op de rand van de bloem, het zout mag voorlopig niet in aanraking komen met het gist anders zal uw deeg niet rijzen. Dus alles toevoegen behalve de rozijnen.

3.      Meng alles goed met de handen en neem het deeg uit de kom op een aanrecht met wat bloem bestrooid en kneed het deeg zeker zo’n 5’ totdat er blazen ontstaan en het deeg licht en soepel is. Dit kan je testen door je vinger diep in het deeg te steken en indien het deeg dadelijk terug naar boven komt is het goed. Het deeg mag ook niet meer aan de handen kleven. Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat het 30’ rijzen op een warme plaats.

4.      Neem het deeg uit de kom en druk het plat, strooi wat bloem over de rozijnen zodat ze goed droog zijn en kneed nu langzaam de rozijnen door het deeg. Nog zo’n 2’ goed doorkneden en in de ingeboterde vorm met bloem bestoven plaatsen.

5.      Prik met een vork wat gaatjes erin en snij met een mes een ruitvorm bovenop. Zet het brood afgedekt weg op een warme plaats en laat nu een laatste maal rijzen totdat het zeker boven de rand uitkomt – toch 2o à 30 ‘ geef het gewoon de tijd.

6.      Het laatste kwartier verwarm je de oven op 200°C en plaats een pyrex kommetje met water op de onderste richel.

7.      Verlaag de temp. Tot 180° en laat het broodje 40 à 50’ bakken. Wordt het brood van boven te donker kan je er altijd wat Alu- of bakpapier op leggen.

8.      Haal het brood uit de vorm en klop met de vuist op de achterkant van het brood, het moet hol klinken dan is uw brood gaar.

9.      Goed laten afkoelen.

 

Hierbij een tasje koffie en zo’n sneetje zelf gebakken rozijnen brood, ik kan u verzekeren het is lekkerder dan een stukje taart.

Begin alvast, met dit weer een heerlijkheid en vooral de geur in uw huis.

 

Smakelijk!!

 

Theresa,

Gepost door m@ri@n in bakken

De commentaren zijn gesloten.